De buitenplaats

U vindt de Erfgoed logies op de buitenplaats Sperwershof te ‘s-Graveland. Eén van de laatste particuliere buitenplaatsen die het dorp nog telt.

 

1635 – heden

De buitenplaats Sperwershof is bij de ontginning van ’s-Graveland in 1635 ontstaan door de afgraving van zand voor de bouw van de grachten in Amsterdam.
Sinds 1915  is de buitenplaats in het bezit van de familie Röell.
De buitenplaats heeft 3 verschillende woningen gekend. De huidige huizen zijn van na de oorlog. In het appartement hangen foto’s van de verschillende huizen.

 

Park & tuin

De woningen van de buitenplaats zijn gelegen in een Engels parklandschap wat rond 1880 ontworpen en aangelegd is door het landschapsarchitectenbureau H. Copijn. Het park kent een grote verscheidenheid aan bomen en bloeiende struiken met daar tussendoor slingerende paden en grasvelden. De bloemenborders zijn van latere data. Recentelijk is de tennisbaan verdwenen en heeft de huidige generatie Copijn een ontwerp gemaakt voor dit deel van de tuin.

Het hoofdhuis heeft naar het oosten een schitterend uitzicht over de weilanden met diverse boomgroepen. Over de buitenplaats loopt het Ankeveensepad. Een verhard pad welke Ankeveen verbindt met Hilversum. Aan beide lange zijden van de buitenplaats lopen de grenssloten die in het verleden gegraven zijn om het zand af te voeren naar Amsterdam.
Op het oostelijke deel van de buitenplaats bevinden zich de volkstuinen. Deze zijn een zeer sociaal gebeuren.